Slijm maken doe je lekker zelf!

Het maken van slijm is al een tijdje weer helemaal hot. We kennen het groene slijm al een tijdje, uit de jaren negentig van tv-zender Nickelodeon. Tijdens hun award-shows worden een flink aantal idolen getrakteerd op een heuse, glibberige slijmdouche. Ook in Nederland werden een aantal van onze celebrity's getrakteerd op een bad van slijm tijdens de Kids' Choice Awards, o.a. Chantal Janzen, Ronnie Flex en K3 waren de klos.

Maar dat slijm nu nog steeds enorm 'hot' is, blijkt wel uit de populariteit van YouTube-ster Bibi. Zij maakt veel bekeken slijm-video's en wist meer dan 100.000 kinderen en hun ouders naar de bioscoop te krijgen met haar 'Grote Slijmfilm'. Een prestatie waarvoor ze zelfs de Gouden Film heeft ontvangen.

Niks fijner dan kliederen met slijm

Natuurlijk kun je gewoon bij de Intertoys, Hema of online bij bol.com terecht voor een potje met glibberig slijm. Maar het is natuurlijk VEEL leuker om het zelf te maken. Misschien willen je vader of je moeder je wel even helpen, want het maken van slijm kan niet zonder knoeien. Maar het is wel een heerlijk middagje klieder-fun!

Wat heb je allemaal nodig om slijm te maken?

Vraag eerst even aan je ouders of jullie alles in huis hebben... want anders moeten ze eerst even wat boodschappen doen. Je kunt ze bijvoorbeeld even naar de Action sturen met een slijm-boodschappenlijstje.

Benodigdheden voor fluffy slijm:

 • Knutsellijm of schoollijm
 • Lenzenvloeistof (met borax of boorzuur erin; even goed lezen dus)
 • Bus scheerschuim (van die witte, dus geen scheergel)
 • Een kom
 • Een lepel

Wil je jouw slijm een kleurtje geven? Gebruik dan voedselkleurstof, dit vind je vaak bij bakafdeling in de supermarkt.
Alles in huis? Dan gaan we beginnen!

 1. Doe de lijm in een kom.
 2. Voeg daarna het scheerschuim toe, ongeveer dezelfde hoeveelheid als de lijm.
 3. Meng alles goed door elkaar.
 4. Doe nu een paar druppeltjes lenzenvloeistof er bij.
 5. Roer jouw slijm nu goed door, zodat alles goed gemixt wordt.
 6. Wil je jouw slijm wat steviger? Voeg dan nog wat meer lenzenvloeistof toe. Wil je wat zachter slijm? Doe er dan nog een beetje scheerschuim bij.
 7. Als alles goed geroerd is, kun je kleurstof of glitters erbij doen.
 8. Als de slijm niet meer tussen je vingers blijft plakken, dan is het klaar om ermee te spelen. Wel blijven kneden, maar dat is ook het leukst natuurlijk.
 9. Ben je klaar met kliederen en spelen, bewaar jouw slijm dan in een zakje of gesloten potje.

Dit is het meest eenvoudige slijm-recept. Maar er zijn nog veel meer slijm-recepten te vinden. Je kunt bijvoorbeeld ook wasmiddel, snoepjes, shampoo, maizena, water of tandpasta gebruiken. Je kunt eetbaar slijm maken, of Glow-in-the-Dark-slijm of Galaxy-slijm met heel veel glitters of magnetisch slijm... of nog weer iets anders.

Op YouTube vind je heeeel veel slijm-video's. Kijk maar eens bij meisje Djamila. En we hebben nog een leuke tip: doe een slijm-challenge met je vrienden.

Heel veel slijm-plezier!

Laatste blogs