Neemt Ozosnel de plaats in van Amerigo als het nieuwe paard van Sinterklaas?

Als je de naam Amerigo noemt, dan weten alle kinderen waar we het over hebben. Het paard van Sinterklaas! Maar nu heeft de Goedheiligman sinds 2019 een nieuw paard, met een andere naam. Het paard van Sinterklaas heet tegenwoordig: Ozosnel. "Maar waarom een nieuwe naam?" vraag je je misschien af. Dat is het afgelopen jaar uiteindelijk duidelijk geworden tijdens een van de laatste afleveringen van het Sinterklaasjournaal, uitgezonden bij de NPO.

Na 8 jaar aanwezig te zijn geweest bij de jaarlijkse Sinterklaasintocht, mocht Amerigo, de mooie schimmel, met pensioen. Amerigo had een voorganger die in 1990 de naam “Amerigo” kreeg van Sinterklaas. Maar zijn nieuwe paard heeft een andere naam gekregen en heet Ozosnel. Tijdens het Sinterklaasjournaal dacht iedereen nog dat het witte paard Amerigo was, maar dat bleek toch anders. Paardenpiet had hem wit geschilderd, maar omdat deze verf niet waterbestendig was verzon Paardenpiet dat Ozosnel bang voor water is. Hij had koudwatervrees en zou het op de boot 'Spaans benauwd' krijgen.

De Goedheiligman besluit daarom met de stoomtrein te komen en niet met Pakjesboot 12. Via Parijs komt hij precies op tijd aan in Apeldoorn. Omdat een zwart paard in het donker niet goed te zien is voor de Pieten, werd Ozosnel door Sinterklaas wit gemaakt met zijn eigen baardenwit. Gelukkig is deze wel watervast.

Maar hoe komt Sinterklaas aan de naam Ozosnel? De naam Ozosnel komt uit het Sinterklaasliedje “Hoor de wind waait door de bomen”. De tekst gaat daar over “Ja hij rijdt in donk’re nachten, op zijn paardje o, zo snel!”. En zo komt het nieuwe paard van Sinterklaas aan zijn naam Ozosnel.

Door de jaren heen zijn er verschillende liedjes voor het paard Amerigo geschreven. In 2014 brachten Coole Piet & Danspiet van de Club van Sinterklaas het liedje “Amerigo” uit. Dit was de titelsong voor de bioscoopfilm “Het Pratende Paard”. Maar ook de meiden van Jump! brengen in 2011 het nummer “Het paard van Sinterklaas is zoek”. Cheyenne en Mayleen zingen over dat Amerigo is verdwenen doordat hij een drankje Wizp heeft gedronken. Door hem pepernoten te voeren komt hij weer terug. Door de jaren heen zijn er tal van Sinterklaasliedjes uitgebracht over het paard van Amerigo, zoals:

  1. Amerigo door Jochem van Gelder, van het album Wild Geraas
  2. Amerigo waar ben je nou? van Diego de coolste piet van Nederland
  3. Amerigo Go Go Go van Dirk Scheele
  4. Amerigo van de Feestpieten
  5. Waar is de wortel van Amerigo door Maan van het album Het Sinterklaas Meezingboek
  6. Dat is Amerigo door Slot Marsepeinstein
  7. Amerigo door Coole Piet & Danspiet
  8. Waar is Amerigo? door Piet Toby
  9. Amerigo door Clown Jopie en Tante Angelique
  10. Amerigo is het helemaal door de 3Ps

Maar nu Amerigo met pensioen is moeten er natuurlijk ook liedjes geschreven worden over Ozosnel. Het is wachten tot het eerste nummer er is. Zou het zijn van Pietenkidz, Rommelpiet, Kliederpiet, Diego of Party Piet Pablo. We houden jullie op de hoogte.

Hoor de wind waait door de bomen het Sinterklaasliedje van vroeger

En voor wie de tekst niet meer kent van “Hoor de wind waait door de bomen”!

Hoor, de wind waait door de bomen
Hier in huis zelfs waait de wind
Zou de goede Sint wel komen
Nu 'k het weer zo lelijk vind
Nu 'k het weer zo lelijk vind
Ja, hij rijdt in don'kre nachten
Op zijn paardje o, zo snel
Als hij wist hoezeer wij wachten
Ja, gewis dan kwam hij wel
Ja, gewis dan kwam hij wel

Sinterklaasliedje over Ozosnel?

In 2022 brengen de Pietenkidz samen met Ron Boszhard het nummer "Dat paard van Sinterklaas" uit. Dit Sinterklaaslied gaat over het paard Ozosnel dat in de gang staat bij opa.

Pietenkidz & Ron Boszhard: Dat paard van Sinterklaas

Sinds 2023 is er ook een echt Ozosnel Sinterklaasliedje. Deze is gezongen door de Pietenkidz met Luna Sabella (winnares van Junior Songfestival).

Ozosnel: Pietenkidz & Luna Sabella

Benieuwd wat Kidz Kreative aan muziek en liedjes voor jouw kan betekenen? We bespreken dit graag met je! Neem gerust contact met Rick Pols op. Hij is tekstschrijver en producer van liedjes als: Ozosnel, Amerigo, Sinterklaas Skippybal, Pietendans en Chocolala!

Laatste blogs