10 tips om van je Koningsdag een onvergetelijke Woningsdag te maken

Het is maandag 27 april 2020 Koningsdag in Nederland. Het grootste oranje feest vieren we dit jaar vanuit onze eigen woonkamer. Daarom hebben wij een aantal leuke tips voor jou verzameld om voor een echt Koningsdaggevoel te zorgen.

Tip 1: Versier de woonkamer in oranje

Je hebt vast nog wel oranje spullen in huis om het te versieren. Denk aan oranje vlaggetjes, oranje slingers, oranje kleden, oranje kussens, oranje knuffels, oranje ballonnen… en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Doe het ook niet alleen, maar vooral gezellig samen met je broertje(s) of zusje(s) en willen zij je niet helpen, dan willen papa of mama dat vast wel.

Tip 2: Je Koningsdag-outfit

Natuurlijk mag een echte Koningsdag-outfit niet ontbreken. Net als andere jaren heb je vast een vrolijke Koningsdag-outfit die je kunt aan doen. Je kunt het nog leuker maken door ook je schoenen te voorzien van oranje (of rood, wit en blauwe) veters.
Maar vergeet ook niet om met schminck een vlaggetje, kroon of iets ander Koninklijks op je wang te zetten. Wist je dat mama’s hier heel erg goed in zijn? Wijzelf laten ons graag schminken als echte oranje leeuw, durf jij dat ook?

Tip 3: De vlag met oranje wimpel

Omdat we met Koningsdag de verjaardag van onze koning Willem-Alexander vieren, moeten we natuurlijk voor hem ook de vlag uithangen. Let wel op dat je de vlag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang mag ophangen. Dus ben je een vroege vogel en ben je meestal voor 6 uur uit je bed, weet dan dat je papa pas om 06:15 uur wakker mag maken. Het leukste is wel om de allereerste in je straat te zijn om de vlag te hebben hangen. En vergeet ook niet de oranje wimpel er aan te hangen.

Daarnaast hebben we ook nog een tip om stiekem wat langer op te kunnen blijven: de vlag moet om 20:59 weer binnen zijn, probeer dan juist om de laatste van de straat te zijn die de vlag weer binnenhaalt.

Tip 4: De oranje tompouce

Traditie getrouw hoort de oranje tompouce ook bij Koningsdag. Je kunt natuurlijk met één van je ouders naar de HEMA of de lokale bakker, misschien wel lekker snel, maar wist je dat je ze ook zelf kunt maken? Bij Albert Heijn, Jumbo en vele andere supermarkten kan je een pakket vinden voor de echte Hollandse tompoucen. Veelal zit er roze glazuur in, maar dat hoort natuurlijk niet op Koningsdag. Doe daarom een aantal lepels sinaasappellimonadesiroop bij het glazuur. Vergeet ook niet een lekkere toef slagroom er op te spuiten en met een prikkertje van Nederlandse vlag maak je jouw zelfgemaakt tompouce helemaal koninklijk. En van ons mag je het ook gewoon Tom Poes noemen!

Tip 5: Knutsel een Kroon

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima hebben ook een echte kroon, die ze eigenlijk nooit dragen. Die droeg hij alleen toe hij gekroond werd als Koning en natuurlijk op alle staatsieportretten. Maar verder dus eigenlijk niet, en hij is toch wel een echte Koning.

Wil jij ook wel eens voelen hoe het voelt om een echte kroon te dragen? Knutsel dan deze Woningsdag je eigen kroon. Wij hebben een werkblad voor je gemaakt, deze kun je downloaden. Maar je kunt natuurlijk op internet ook even op zoek gaan naar andere knutsel-kroon-voorbeelden. Je kunt jouw kroon zo mooi en bont maken als je zelf wilt. Tip: gebruik veel stickers en glitters voor een echt feestelijke kroon.

Tip 6: Het Wilhelmus zingen

Uiteraard moet het Wilhelmus gezongen worden, dat hoort echt bij Koningsdag. Je kan dat doen voor de tv of voor het bed van je ouders maar je kunt er ook voor kiezen om dat voor het huis of op het balkon te doen. Misschien willen de buurkinderen ook wel mee doen. Een leuke tip is om dan ook een instrument erbij te halen. Een trommel of pan met pollepel, gitaar, (blok)fluit, mondharmonica of iets anders wat veel lawaai maakt. Zing wel echt uit volle borst, zodat ook de buren het goed kunnen horen en ook kunnen meezingen. We hebben speciaal voor jou een muziekblad gemaakt, voor als je de tekst eventjes niet meer weet!

Tip 7: Oud-Hollands(ch)e spelletjes

Je kunt niet, zoals andere jaren, naar een plein of winkelstraat om mee te doen aan alle activiteiten die de Oranjevereniging voor je georganiseerd heeft. Alle springkussens, stormbanen, klimparcours, het pony rijden moeten we helaas missen dit jaar. Wel kunnen je pappa en mamma een springkussen voor in de tuin of oprit huren, dat is wel echt TE GEK.
Bas Smit doet dat ook gewoon!

Maar goed, ook zonder springkussen in de tuin kun je je thuis enorm vermaken met allerlei Oud-Hollandse spelletjes. Denk aan koekhappen, snoephappen, zak lopen of spijkerpoepen.
Maar je kunt ook echte gezelschapsspelletjes doen, zoals ganzenbord, domino of Pim Pam Pet. Ben je op zoek naar andere spel-ideetjes? Kijk dan eens op www.oudersnavun.nl en organiseer op Woningsdag een heuse spelletjes-marathon.

Tip 8: Fiets versieren

Bij ons in het dorp begint Koningsdag altijd met een lawaai-optocht met versierde fietsen. Iedereen plakt zijn fiets vol met ballonen, vlaggetjes en allerlei andere oranje en rood-wit-blauwe versiersels. En dan fiets je in een grote optocht achter de fanfare aan naar het grote plein.
In een grote optocht allemaal achter de fanfare aan fietsen gaat dit jaar helaas niet. Maar je fiets Koninklijk versieren kan natuurlijk wel. Die je dit samen met de andere kinderen uit de straat, dan is het helemaal een feestje. Let er wel goed op dat jullie 1,5 meter afstand houden van de grote mensen en van elkaar. Hoe je weet wat 1,5 meter is? Daar hebben wij van Kidz Kreative wel een oplossing voor bedacht: knoop een lint of touw van 1,5 meter achter je fiets, zo weet je precies hoeveel afstand je moet houden.

Tip 9: De Oranje rommel-ruil-markt

Je kunt dit jaar helaas niet je kleedje bij de rommelmarkt neerleggen, maar voor je eigen deur kan dat prima. Zorg er voor dat je kleedje 1,5m breed is en blijf er goed achter zitten. Vraag aan je ouders om de dag voor Woningsdag de zolder op te ruimen zodat je kleedje goed gevuld is met allemaal rommel… eh spullen om te verkopen. Plaats prijsjes bij je spullen en laat het verkopen maar beginnen. Ennuh... gaat het met de verkoop van jouw spullen nou niet zo hard, houd dan een ruilmarkt met je broertje(s), zusje(s) of de kinderen uit de buurt. Ook leuk!

Tip 10: Zingen, springen en dansen op de leukste muziek

Dit jaar is er geen Koningsspelen-lied, omdat de Koningsspelen helaas ook niet door konden gaan. Je kunt natuurlijk wel lekker zingen, springen en dansen en luisteren naar de andere Koningsspelen-liedjes van Kinderen voor Kinderen. Wist je dat er ook een echt Koningsdag-lied is? Deze is gemaakt door de meiden van Raak! Zing, spring en dans lekker mee, je kunt op YouTube zelfs het dansje leren dat bij dit lied Koningsdag hoort. We hebben de tekst ook voor je uitgeschreven, zodat je kunt meelezen en meezingen. Maak er dus vooral een groot swingend woningsdag-feest van!

Bonustip 11: Kijk hoe je vrienden het vieren

Heb je alle tips gelezen en ben je een beetje lui of heb je gewoon geen idee wat je moet doen op Woningsdag? Kijk dan even wat je vrienden en vriendinnen aan het doen zijn. Er zijn allerlei websites waarop je kunt ‘gluren bij de buren’, zoals www.koningsdagthuis.nl.. Je kunt kijken naar het nationale programma van Koningsdag. Even Googlen kan natuurlijk ook, je kunt op YouTube kijken of het gewoon je ouders laten opzoeken.

Superbonustip 11: Oranjeselfie

Wat je ook gaat doen tijdens Woningsdag, leg het moment wel even vast. Het is namelijk een Koningsdag die anders is dan alle andere Koningsdagen. Maak daarom een super leuke Oranje-selfie of een gekke oranje-foto met de hele familie, plaats jouw foto op Facebook of Instagram en tag @KidzKreative. Voor de leukste oranje-selfie verloten wij drie leuke prijzen.

Tenslotte!

Wat je ook gaat doen, maak er een fijne maar bovenal gezonde en gezellige K(w)Koningsdag van! Veel plezier namens het Kidz Kreative team.

Laatste blogs